PSA-csomag

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

A csomagot ajánljuk minden 45 év feletti férfinak, illetve azoknak, akiknél nehezen induló, fájdalmas és/vagy gyakori vizeletürítés, gyenge vizeletsugár áll fenn. 

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a férfiak körében. A vérből történő PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához. A PSA szint mérése a prosztatarák kezelésének hatékonyságát is mutatja.

A prosztatarák sokaknál a kezdeti stádiumban tünetmentes, így csak későn jutnak el orvoshoz, ezért a férfiaknak 45-50 éves kor felett évente ajánlott a vizsgálat elvégeztetése.

Mit tartalmaz a csomag?

21 paramétert vizsgálunk:

  • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok, hasnyálmirigy stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
  • lebontási termékek (vesefunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
  • ionok: nátrium, kálium
  • szénhidrát-, zsíranyagcsere: vércukor, koleszterin, triglicerid (szív-érrendszeri rizikó)
  • vasháztartás: vas, transzferrin
  • fehérjeanyagcsere: összfehérje, albumin
  • gyulladás jelzése: CRP, vérkép, vörösvérsejt süllyedés
  • prosztata: PSA

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A PSA teszteléshez szükséges vérmintákat az RDV (végbélen át ujjal történő prosztatavizsgálat), prosztatamasszázs, transzrektális (végbélen át zajló) ultrahangvizsgálat és a prosztatabiopszia előtt kell levenni. Ezek a beavatkozások emelkedett PSA értéket okozhatnak. Ajánlott a biopszia és a vérvizsgálat között hat hetes várakozási periódus.

Intenzív fizikai testedzés (pl. hosszú ideig tartó kerékpározás), nemi aktus is megemelheti az értékeket, ezért PSA vizsgálata előtt 48 órával (2 nappal) megelőzően javasolt tartózkodni minden olyan tevékenységtől (így pl. nemi aktus, kerékpározás, prosztatamasszázs, végbélen át történő prosztatavizsgálat stb.), mely megemelheti a mért értéket.

Prosztatát érintő fertőzés szintén emelkedett értékekhez vezethet.

Leletkiadási idő:

2 munkanap.

A lelet kézhezvétele után:

Javasolt felkeresnie kezelőorvosát, és/vagy urológus szakorvost, aki személyre szabottan tudja értékelni a mért eredményeket.

A csomag ára: keresse árlistánkban, illetve alábbi részletes tartalmi leírásban.

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

Letöltés:

Csomag tartalma, vizsgálatokkal és árakkal: PDF letöltés