A 2021-es orvosi Nobel-díj kitüntetettjei

  • 2021.10.08. 00:00

Az idei év orvosi Nobel-díját két tudós, David Julius (University of California, San Francisco) és Ardem Patapoutian (Scripps Research Institute) kapta megosztva. A díjazottak a hőmérsékletet, fájdalmat, valamint tapintást érzékelő receptorok terén végeztek kutatásokat.

David Julius és kollégái még 1997-ben közölték le a Nature folyóiratban a kapszaicin (csípős paprikában levő, égető érzést okozó anyag) kiváltotta érzéssel összefüggő ioncsatornára vonatkozó kutatási eredményeiket. További vizsgálataik során kimutatták, hogy a hő aktiválni tudja a receptort.

Ardem Patapoutian vizsgálatokat folytatott azirányban, létezhet-e még olyan receptor, amely képes észlelni a hőmérsékletet. 2002-ben felfedeztek egy másik ioncsatornát, amely érzékelte a hideget, illetve reagált a mentol hűsítő komponensére. 2010-ben pedig a Science-ben publikálták a két újabb ioncsatornáról szóló felfedezésüket, amelyek képesek érzékelni a mechanikai nyomást.

A két tudós kutatási eredményei ahhoz visznek minket közelebb, hogy megérthessük, hogyan érzékeli szervezetünk a hőmérsékletet, fájdalmat, valamint az érintést.

A díjakkal 10 millió svéd korona jár, ezeket hagyományosan Alfred Nobel születésnapján, december 10-én fogják átadni. A koronavírus-járványra tekintettel azonban a szokásos díjátadó ceremónia elmarad.

 

Forrás:

https://www.the-scientist.com/news-opinion/discoveries-of-channels-enabling-sensation-garner-nobel-69273

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/press-release/

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/julius/facts/

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/patapoutian/facts/

https://ng.24.hu/tudomany/2021/10/04/kiosztottak-a-2021-es-orvosi-nobel-dijat/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nobel-díj

 

A 2021-es orvosi Nobel-díj kitüntetettjei