Sikeres disznóvese transzplantációt hajtottak végre emberi szervezetbe

  • 2021.10.21. 00:00

Vesetranszplantációra akár éveket is szükséges várni, mivel nem áll elegendő átültethető szerv rendelkezésre. Ezt a problémát orvosolhatja az állati szervek transzplantációja (xenotranszplantáció), feltéve, hogy azok az emberi szervezetben életképesek maradnak.

E téren nemrégiben hatalmas előrelépés történt: a NYU Langone Transplant Institute orvosai véghezvitték az első sikeres disznó-ember vesetranszplantációt. A műtétet egy olyan páciensen végezték, akit lélegeztőgépen tartottak, kimutatható agyi aktivitás nélkül. 54 óra elteltével sem tapasztalták kilökődés jeleit, a vese kiválóan működött.

Az olyan állatokat, mint például a sertések, már régóta kiszemelték, mint potenciális transzplantációs donorokat. Azonban sajnos a legtöbb esetben az emberi immunrendszer nem fogadja be az idegen szövetet. A fenti műtét során ún. „GalSafe”-disznó veséjét használták, amelynek genetikai állományát úgy módosították, hogy kiüssék azt a gént, amely az emberi testben a kilökődésért felelős molekula termelődésében játszik szerepet

További megfigyelésekre van még szükség az eredmények megítélésében, így ismerni kell a beültetett szerv élettartamát. Ezen kívül a xenotranszplantáció etikai következményeit, illetve állatvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni.

Forrás:

https://www.the-scientist.com/news-opinion/surgeons-successfully-transplant-a-pig-kidney-into-a-person-69332

https://www.biopharma-excellence.com/2021-3-2-recent-progress-in-xenotransplantation-a-new-way-to-fight-donor-organ-shortage/

https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/xenotransplantation-can-pigs-save-human-lives/

Sikeres disznóvese transzplantáció