A születendő magzat neme és a COVID-fertőzésre adott immunválasz közötti összefüggés

  • 2021.10.22. 00:00

Egy nemrégiben a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány alapján a várandós nők különbözőképpen reagálnak a koronavírus-fertőzésre, mégpedig attól függően, hogy milyen nemű gyermeket hordoznak a szívük alatt. Azok, akik fiúgyermekkel várandósak, kevesebb ellenanyagot termelnek, illetve a magzatnak is kevesebb védő antitestet adnak át a fertőzést követően. A kutatócsoport megfigyelte, hogy olyan fiúmagzatot hordozó nők méhlepénye, akik SARS-CoV-2 fertőzésnek voltak kitéve, több proinflammatórikus citokint (= gyulladást előmozdító molekulát) termeltek, mint azok, akik lánymagzattal voltak terhesek.

Kutatók már a pandémia korai szakaszában megfigyelték, hogy a nők és a férfiak eltérő immunválaszt mutatnak COVID-19 fertőzés után. A férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg és halnak bele a koronavírus-fertőzésbe, mint a nők. Ennek oka lehet, hogy a férfiak esetében sokkal lassabban indul be az immunválasz, ráadásul több proinflammatórikus molekulát termelnek, és emiatt nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos komplikációk.

A tudományos megfigyelések mellett a szakértők hangsúlyozzák a vakcináció fontosságát: a COVID-fertőzéssel kórházba kerülő várandós nők közel 100%-a nem részesült védőoltásban.

Forrás: https://www.the-scientist.com/news-opinion/sex-of-fetus-affects-immune-response-to-covid-19-during-pregnancy-69329

A születendő magzat neme és a COVID-fertőzésre adott immunválasz közötti összefüggés