Világhírű magyar orvosok a történelemben

  • 2021.11.17. 00:00

A magyar-orvosok.blog.hu oldalon érdekes cikket olvashatunk olyan doktorokról, akik munkásságuk révén komoly eredményeket értek el a betegségek feltérképezésében, illetve élettani folyamatok megismerésében.

Bárány Róbert (1876 - 1936)

Bécsben született, édesapja magyar volt. A belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervvel folytatott kutatásokat az osztrák fővárosban. Felfedezte, hogy a belső fülben keringő folyadék hőmérsékletváltozásokra áramlani kezd, ami szédülést vált ki. Ez a testhelyzetről tájékozódás zavarával jár, amit a szemgolyók rezgése is jelez. A megfigyelt élettani reflexmechanizmust nevezzük Bárány-féle kalorikus reakciónak. 1914-ben kapott Nobel-díjat az egyensúlyszervvel kapcsolatos munkásságának elismeréséért.

Szent-Györgyi Albert (1893 - 1986)

Legismertebb felfedezése a C-vitaminhoz kötődik, amit eredetileg a paradicsompaprikából állított elő. A skorbutra gyakorolt gyógyító hatására utalva aszkorbinsavnak nevezte el a vegyületet. 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapott munkásságáért. Hosszú élete során még számos más területen végzett kutatásokat, többek között az izomműködés, rosszindulatú daganatok, valamint a sejtszintű szabályozás megfigyelésével is foglalkozott.


Semmelweis Ignác (1818 - 1865)

Az anyák megmentője. Szülész-nőgyógyász szakorvosként felfedezte, hogy a gyakorta halálos kórokozókat az orvosok viszik be az anyák szervezetébe a szülés során, az akkori higiénés hiányosságok következtében (gyermekágyi láz). A fertőzést megelőzendő klórvizes kézmosást írt elő a szülésben közreműködő orvosok, nővérek számára. Saját korában nem ismerték el, nézeteit őrültségnek tartották. Hátralévő életében ellenséges légkör vette körül, végül annyira elfordultak tőle, hogy temetésén sem családja, sem kollégái nem jelentek meg.

További kiemelkedő magyar orvosokról olvashat itt:

https://magyar-orvosok.blog.hu/2015/02/01/8_magyar_orvos_aki_elorevitte_a_vilagot
(forrás)

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%C3%A1ny_R%C3%B3bert

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert

https://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c

Világhírű magyar orvosok