Hogyan fokozhatja az alvás a kreativitást?

  • 2022.02.04. 00:00

Egy tanulmány vizsgálatai alapján a jó ötletek az ébrenlét és elalvás határán születnek meg a fejünkben.

Thomas Edison, a feltaláló állítólag kifejezetten hajtott ezekre az álombazuhanós pillanatokra. Azt mondják, úgy aludt el, hogy egy székben ülve a kezeiben egy-egy fémserpenyőt tartott, melyeken acélgolyók voltak. Amint álomba merült, a golyók leestek. A zajra felébredt és feljegyezte a leleményes ötleteit, mielőtt azokba veszendőbe mentek volna az alvás során. Tudósok vizsgálták Edison módszerét a Paris Brain Institute-ban, hogy így valóban fejleszthető-e a kreativitás. Önkéntes jelentkezőket vontak be a kísérletbe, melynek során egy számfeladatot kellett megoldani, először éber állapotban. Ezután kaptak 20 perc pihenőt egy sötét, csendes szobában, hasonló körülmények között, mint egykoron Edison. Közben az agyi tevékenységüket elektródákkal figyelték. Mikor az idő letelt, visszatértek a feladathoz.

A kutatók azt találták, hogy azok az önkéntesek, akik a pihenőidőt abban a bizonyos átmeneti, felületes alvásfázisban töltötték, jóval sikeresebben oldották meg aztán a feladatot, mint azok, akik egyáltalán nem aludtak el, vagy ellenkezőleg, mély álomba zuhantak.

Természetesen annak igazolásához, hogy a felületes alvásfázis és a kreativitás között összefüggés van, még további vizsgálatokra van szükség.

Forrás:
https://www.sciencenews.org/article/sleep-creativity-neuroscience-brain

Hogyan fokozhatja az alvás a kreativitást?