Jó hír a kávékedvelők számára: a napi kávéfogyasztás jótékony hatással van a szívre

  • 2022.03.31. 00:00

A Science Daily hírportálon nemrégiben megjelent cikk szerint, naponta 2-3 csésze kávé ivása gyakorolja a legjobb hatást a szívműködésre.

Az American College of Cardiology éves kongresszusán előadott tanulmány eredményei alapján a kávéfogyasztás (leginkább napi 2-3 csészényi) nemcsak a szívbetegségek és a súlyos ritmuszavarok kialakulásának kockázatát csökkenti, de hosszabb élettartamot is eredményezhet. Ez vonatkozik azokra, akiknek van valamilyen kardiovaszkuláris betegsége és azokra is, akiknek nincs. A kutatók szerint a vizsgálat megerősíti, hogy a kávé nem okoz szívmegbetegedést, illetve nem rontja a meglevőt, hanem inkább védelmezőleg hat a szívműködésre.

Miután a kávé hatására gyorsul a pulzusszám, néhányan aggódnak amiatt, hogy ez kiválthat bizonyos szívproblémákat, vagy éppen a már fennállót ronthatja. Emiatt alakulhatott ki az általános orvosi ajánlás a kávéfogyasztás kerülésére. Azonban a legújabb adatok szerint nemhogy kerülni kellene, hanem az egészséges étrend részeként napi rendszerességgel ajánlott kávét fogyasztani. Bár napi 2-3 csésze fogyasztása tűnik a legkedvezőbbnek, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a szokásos napi adagot emiatt ne emeljük meg, pláne, ha ez számunkra kellemetlen hatásokkal jár.

kávé és szív

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324104420.htm

Kép forrás:

Jó hír a kávékedvelők számára: a napi kávéfogyasztás jótékony hatással van a szívre