Szerveink életkora

  • 2022.05.25. 00:00

Brian Kennedy és csapatának kutatása támasztja alá azt az elképzelést, miszerint a test különböző szervei és rendszerei – például a szív- és érrendszer vagy az immunrendszer – eltérő biológiai korúak, ezáltal eltérő ütemben öregedhetnek ugyanazon szervezeten belül.

A biológiai életkort, szemben az egyén tényleges életkorával (kronológiai kor) számos életmódbeli tényező befolyásolja, többek között az étrend, a testmozgás, vagy az alvási szokások.

Kennedy csapata körülbelül 480, 20 és 45 év közötti embertől gyűjtött széklet- és vérmintát, és összesen 403 biológiai jellemzőt mért meg minden egyénnél.

A csapat ezeket a biomarkereket kilenc kategóriába sorolta, hogy felmérje a vesék, a máj, a bélmikrobióma, a szív- és érrendszer, az immunrendszer, az anyagcsere-rendszer és a hormonrendszer biológiai életkorát. Fizikai alkalmassági teszteket is végeztek, illetve a résztvevők arcáról készült fényképeket is elemezték.

A kilenc vizsgált kategória és szerv közül az egyén szív- és érrendszerének biológiai életkora korrelált leginkább az emberek kronológiai korával. A bélmikrobióma biológiai kora mutatta a leggyengébb kapcsolatot a kronológiai életkorral. Eközben a máj és a hormonrendszer biológiai életkora változott a legnagyobb mértékben az egyének között.

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy a máj biológiai életkora alapján megjósolható, hogy mely embereknek volt nem alkoholos zsírmájbetegsége – amely a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője – és ezen állapot súlyosságát. Ez arra utalt, hogy az egyes szervek biológiai életkorának nyomon követése segíthet előre jelezni a különböző betegségek kockázatát.

Forrás:
https://www.newscientist.com/article/2311388-your-organs-may-be-ageing-at-different-rates/

Szerveink életkora