Őssejtekkel a bőrfiatalításért

  • 2022.07.07. 00:00

A kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel 30 évvel vissza lehet forgatni a bőrsejtek biológiai óráját, és az érett sejtekből őssejteket tudnak létrehozni. Ezek az őssejtek négy speciális molekula, az úgynevezett Yamanaka-faktorok használatával megtartják eredeti funkciójukat.

Diljeet Gill és munkatársai kutatása során bőrsejtmintákat gyűjtöttek három emberi donortól, akiknek átlagos életkora körülbelül 50 év volt, majd ezeket mindössze 13 napig kezelték a Yamanaka-faktorokkal, hogy részlegesen öregedjenek a sejtek. Ezután eltávolították a faktorokat, és hagyták a sejteket növekedni.

Az eljárás következtében a megfiatalodott sejtek is úgy működtek, több kollagént termelve, mint azok a fiatal sejtek, amelyek nem estek át az újraprogramozáson. Mesterséges sebbe helyezve őket, az átprogramozott sejtek sokkal gyorsabban mozogtak, hogy bezárják a rést, mint az öregebb sejtek. Továbbá azt is megfigyelték, hogy sérülés után gyorsabban is regenerálódnak.

A legfontosabb előrelépés ebben a tanulmányban az, hogy ma már képesek vagyunk lényegesen megfiatalítani a sejteket anélkül, hogy megváltoztatnánk identitásukat vagy funkcionalitásukat.

A technika egy napon hasznos lehet bőrbetegségek, például égési sérülések és fekélyek kezelésében is, valamint további kutatásokkal akár más sejttípusoknál is alkalmazható lesz.

Forrás:
https://www.newscientist.com/article/2315485-anti-ageing-technique-makes-skin-cells-act-30-years-younger/

Őssejtekkel a bőrfiatalításért