Éhínség és betegség a laktóztolerancia kialakulásának hátterében?

  • 2022.09.27. 00:00

Egy új, magyar szakemberek bevonásával végzett kutatási eredmény cáfolja azt az elméletet, miszerint a tej emésztését segítő génváltozat azért alakult ki és terjedt el, hogy az emberek több tejet és tejterméket tudjanak fogyasztani.

A kutatók régészeti lelőhelyeken feltárt edénytöredékeken lévő szerves maradványokat, zsírokat vizsgáltak. Az elemzés végeredményeként nem találtak összefüggést a tejfelhasználás intenzitásának időbeli változásai és a laktózemésztésért felelős gén elterjedése között.

A kutatás bemutatja, hogy a népesség és a települések méretének növekedésével az emberi egészségre egyre nagyobb hatással bírtak a rossz higiéniai viszonyok és a hasmenéses tünetekkel járó betegségek. Ezen körülmények között azok az egyének, akik a laktóz emésztésért felelős génváltozatot nem hordozták, nagyobb valószínűséggel haltak meg utódnemzés előtt. A túlélő népesség körében ezáltal megnövekedhetett a laktóz toleráns egyének száma.

Forrás:
https://ri.abtk.hu/en/8-aktualis/745-ehinseg-es-betegsegek-vezethettek-a-laktoz-tolerancia-kialakulasahoz-europaban-uj-tanulmany-munkatarsaink-reszvetelevel-a-nature-ben

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05010-7

Éhínség és betegség a laktóztolerancia kialakulásának hátterében?