Éhínség és betegség a laktóztolerancia kialakulásának hátterében?
- 2022.09.27. 00:00
Egy új, magyar szakemberek bevonásával végzett kutatási eredmény cáfolja azt az elméletet, miszerint a tej emésztését segítő génváltozat azért alakult ki és terjedt el, hogy az emberek több tejet és tejterméket tudjanak fogyasztani.
A kutatók régészeti lelőhelyeken feltárt edénytöredékeken lévő szerves maradványokat, zsírokat vizsgáltak. Az elemzés végeredményeként nem találtak összefüggést a tejfelhasználás intenzitásának időbeli változásai és a laktózemésztésért felelős gén elterjedése között.
A kutatás bemutatja, hogy a népesség és a települések méretének növekedésével az emberi egészségre egyre nagyobb hatással bírtak a rossz higiéniai viszonyok és a hasmenéses tünetekkel járó betegségek. Ezen körülmények között azok az egyének, akik a laktóz emésztésért felelős génváltozatot nem hordozták, nagyobb valószínűséggel haltak meg utódnemzés előtt. A túlélő népesség körében ezáltal megnövekedhetett a laktóz toleráns egyének száma.