Cukorterhelés (OGTT)

Elvégzésének leggyakoribb indokai: inzulinrezisztencia vizsgálata, illetve (terhességi) diabétesz megállapítása.
(Az OGGT rövidítés az angol Oral Glucose Tolerance Test névből ered, magyarul orális glükóz (cukor) tolerancia teszt).

Típusai

 • Terhelés 75 gramm glükóz elfogyasztásával;
 • Étkezés utáni vércukor- (és inzulin) vizsgálat (normál reggeli helyszínen való elfogyasztása utáni vércukor- és inzulinszint mérések különböző időpontokban).

Felkészülés a vizsgálatra

 • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, lehetőség szerint 7 és 9 óra közötti kezdéssel.
 • A vizsgálatot megelőzően kb. 10-12 órával már kerülje a cukros, zsíros, nehéz ételek fogyasztását.
 • A vizsgálatot megelőző napokban bőséges folyadékfogyasztás javasolt, és kerülje a nagyobb fizikai aktivitást.

A vizsgálat lépései

 1. A teszt kivitelezése átlagosan 2 órát vesz igénybe (a kezelőorvos javaslataitól függően), mely alatt enni, inni, dohányozni, rágózni nem szabad, a fizikai aktivitást is kerülni kell. A 2 órát nyugalomban kell tölteni.
 2. A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el (az érték felveti cukorbetegség fennállásának gyanúját). Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye 7,0 mmol/l alatti, 0. perces vénás vérvétel következik.

  Az eltérő mintatípusok miatt az ujjbegyes és a vénás éhgyomri vércukorértékek nem pontosan egyeznek! Az ujjbegyes mintavétel tájékozódó jelleggel történik.

  Ezt követően kb. 2 dl vízben feloldva, 75 g glukózt kell elfogyasztania 5 percen belül.

  A vizsgálathoz lehet citromot, citromlevet vinni, mely az oldat elfogyasztását kellemesebbé teheti, az eredményekre pedig nincs befolyással.

 3. A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül jellemzően 120 perces értéket mérünk, emellett azonban indokolt lehet más időpontokban is, fél órás intervallumokban.

 4. A vizsgálat alatt émelygés, szédülés, rosszullét, esetleg hányás is előfordulhat. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell a vérvevő asszisztenst. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni, és egy másik időpontban lehet csak megismételni.

 5. Amennyiben meg tudja oldani, kísérővel érkezzen.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 14 év alatti gyermekek esetén nem végzünk cukorterheléses vizsgálatot. 14 és 18 éves kor között pedig csak szakorvosi javallatra, írásos dokumentum (pl. ambuláns lap, vagy beutaló) bemutatása után.

További vizsgálatra felkészítő oldalaink

Inzulinterhelés limonádé