Vérvizsgálat - Vérvételtől a leletkiadásig

  • 2021.11.17. 00:00
Vérvizsgálat - Vérvételtől a leletkiadásig - Lépésről lépésre
TARTALOM

 

A vérvétel szükségességéről

A laboratóriumi vizsgálatok nélkülözhetetlenek a betegségek kizárása, feltárása, és a nyomon követése szempontjából. A vérvétel feltérképezheti a szervezet aktuális állapotát, döntő segítséget nyújt a kezelőorvosnak a diagnózis felállításában.

Napjainkban, amikor a prevencióra érdemes nagy hangsúlyt fektetni, - a kötelező szűrővizsgálatok mellett- a vérvétel lehetőséget ad a betegségek korai felismerésére és kezelésük időbeni elkezdésére.

A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Az alábbi esetekben ajánlatos vérvételre menni:

  • amennyiben az orvos küldi;
  • kezelés monitorozása;
  • orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén;
  • bizonyos életkor felett; - egyéb rizikófaktorok esetén;
  • évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül.

 

A vizsgálatok kiválasztásáról

Az elvégzendő vizsgálatok kérhetőek a kezelőorvos javaslatára, de enélkül is igénybe lehet venni őket: a honlapon található árlista alapján akár otthonában is kiválaszthatja.

A mintavétel napján a vérvételi ponton további vizsgálatok kiválasztására is lesz lehetősége, melyben kollégáink szívesen állnak rendelkezésére. Választásának megkönnyítése érdekében vizsgálati csomagokat állítottunk össze, ezekből igényei szerint rendelhet.

 

Az éhgyomri vérvételről

A vizsgálatok többségéhez éhgyomor szükséges. 

A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.

Az éhgyomorra történő vérvétel azt jelenti, hogy előtte 10-12 órán keresztül nem eszik a vérvételre jelentkező páciens. A mintavétel napját megelőző este kerülni kell a magas fehérjetartalmú, zsíros ételeket, könnyű vacsora fogyasztása javasolt csak.

A tartós éhezés is kerülendő, mert az számos vizsgálati eredmény változását okozhatja.

A következő vizsgálatok éhgyomri mintavételt igényelnek:

  • alkalikus foszfatáz,
  • koleszterinek, triglicerid,
  • glükóz, illetve cukorterheléses vizsgálat,
  • vas,
  • összfehérje, albumin,
  • húgysav,
  • inzulin,
  • kálium,
  • kortizol
  • stb.

Amennyiben valamilyen okból mégsem tartható be az éhgyomri vérvétel, akkor is célszerű úgy időzíteni az utolsó étkezést, hogy az 6 órával megelőzze a mintavételt, és az is csak könnyű, alacsony kalóriatartalmú étel elfogyasztása lehet.

 

A vérvétel eredményét befolyásoló tényezők

Az alkoholfogyasztástól a vérvételt megelőző 24 órán belül tartózkodni célszerű, mert hatására egyes vizsgálatok értéke változhat.

A dohányzás is befolyásolhatja egyes paraméterek szintjét (pl. CEA), így ez is kerülendő.

A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják.

A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele csak a vérvétel után javasolt.
Amennyiben a kezelőorvos véleménye alapján a szedett gyógyszer elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal, azokat ajánlott a mintavétel után bevenni.
A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a páciens nyugodtan beveheti tablettáit a szokásos módon, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.

Fizikai megterhelés - ami lehet egy intenzív edzés vagy egy megerőltető fizika munka a vérvételt megelőző napon – az egyes vizsgálatok eredményét (pl. LDH, GOT, CK) megváltoztatja, ezért azt kerülni kell.

A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:

  • a CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
  • a vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, merthogy megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
  • megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
  • vannak olyan vizsgálatok, így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH), melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. Tehát más értéket kapunk akár a menstruáció napjaiban, mint a ciklus egyéb időszakában.

 

A vérvételt megkönnyítő tényezők

  • a vérvételt megelőző nap bőségesen fogyasszon folyadékot.
  • a mintavétel előtt fél órával szintén igyon, szénsavmentes vizet, hiszen a kiszáradt, szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik, ami nehezíti a vérvételt, ráadásul befolyásolhatja egyes paraméterek értékét.
  • a vizsgálat előtt sétáljon, mozogjon egy kicsit (természetesen csak mértékkel).
  • amennyiben száraz a bőre, kenje be napi 3-4 alkalommal, ez csökkentheti a szúráskor érzett fájdalmat.
  • a vérkeringés fokozására a hideg kezeket melegítse a vérvétel előtt és lógassa a teste mellett, ez szintén alkalmas lehet a véráramlás elősegítésére.

 

A vérvételről

A vérvétel nyugodt, kellemes környezetben történik, képzett, több éves tapasztalattal rendelkező egészségügyi asszisztensek által.

A megbeszélt időpontban fogadják a pácienseket, így nincs szükség várakozásra, és sorbanállásra. Amennyiben hajlamos a szédülésre, ájulásra, nyugodtan jelezze kollégánknak, aki segíteni tud Önnek, mivel a vérvétel történhet fekvő testhelyzetben is.

Általában a könyökhajlat vénájából vesznek vért. Szúrás szempontjából itt helyezkednek el a legkedvezőbben a vénák, valamint itt a legkisebb a fájdalom. Előfordulhat, hogy ez a véna nehezen található, vagy túl gyenge, ilyenkor a kézfejből vagy egyéb területről is történhet a vér levétele. A véna könnyebb megtalálását a felkar elszorítása, valamint a leszorított kéz ökölbe szorítása segíti. A bőr felületét alkohollal letisztítják és következik a szúrás egyszer használatos tűvel. A vérvétel enyhe csípés-szerű érzéssel jár, és csak pár percig tart.

Vérvétel speciális esete:

 

Vérvétel után

A beavatkozás után a vérvevő asszisztens a szúrás helyére steril tampont helyez, amit 5 percig szorítani kell, akkor is, ha ragasztással lett rögzítve a tampon. A szorítás megakadályozza a bőr alatti duzzanat, vérömleny kialakulását (lilás-kék elváltozás). A vérvétel után mindig nyújtott helyzetben legyen a kar, addig amíg a vérzés teljesen megszűnik.

 

Leletkiadás

A vérvételi eredmény a vizsgálatok többségénél általában 24 órán belül érkezik meg az Ön által megadott e-mail címre. Azok a vizsgálatok, amelyek elkészülése több napot vesz igénybe, az árlistában megadott határidőn belül fog kiküldésre kerülni.

 

Mintavétel és laboratóriumi vizsgálat nem csak vérből történhet