Pertussis (szamárköhögés)

  • 2024.08.02. 00:00
Pertussis (szamárköhögés)

A Bordetella pertussis (illetve a Bordetella parapertussis és egyéb Bordetella fajok) okozta szamárköhögés egy védőoltással megelőzhető betegség, amely cseppfertőzéssel terjed és antibiotikummal kezelhető. Jellemző tünetei a kezdeti hurutos szakasz után rohamokban jelentkező köhögés, amit húzó jellegű belégzés előz meg, majd az erőlködés következtében a roham után hányás, esetleg kötőhártya bevérzés, bordasérülés jelentkezhet.  Egyes betegeknél tüdőgyulladás és más, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A korábban oltásban részesült betegeknél a szamárköhögés enyhébb lefolyású lehet, felnőttkorban legtöbbször az elhúzódó, rohamokban jelentkező köhögés az egyetlen tünet. 2023/2024-ben Európa szerte emelkedő pertussis esetszámokat jelentenek, Magyarországon 2024 20. hetétől jelentették a szamárköhögéses esetek gyakoribb előfordulását. Itthon a kimagasló oltási fegyelemnek köszönhetően megfelelő szintű az átoltottság, azonban felnőttkorban idővel a védő hatású ellenanyagok szintje csökkenhet, és így előfordulhatnak oltás ellenére történő megbetegedések. Legveszélyezettebbek a 6 hónapnál fiatalabb, nem, vagy csak részben immunizált újszülöttek és csecsemők, az ő esetükben súlyosabb formában zajlik a betegség és előfordulhat légzéskimaradás okozta halálozás is.

 

Védőoltás

Kifejezetten javasolt az ismétlő oltás a 3. trimeszterben lévő várandós nőknek, mert így a védő hatású ellenanyagok a magzatba átjutva a születés után is védettséget jelentenek néhány hétig (a hazai oltási program alapján az első védőoltást 2 hónapos korban kapják a csecsemők). Javasolt továbbá a családtagok emlékeztető oltásban való részesítése és kerülni kell az újszülöttek 6-8 hetes koráig a zsúfolt helyek látogatását és az oltatlan vendégek fogadását.

A védőoltást a háziorvos is felírhatja és beadhatja, illetve kérhető bizonyos oltóközpontokban is. A védőoltás elérhetőségéről a patikában tudnak tájékozódni, sajnos nem minden patika rendelkezik raktárkészlettel az oltóanyagból, de berendelésre idővel tudják biztosítani. A felnőttkori emlékeztető oltás térítésköteles!

 

Mintavétel

Szamárköhögésre utaló tünetek esetén direkt kórokozó kimutatásra mintát a tünetek megjelenését követő 2-3 hétben érdemes küldeni, az erre kijelölt laboratóriumba. A mintavételi tájékoztató letölthető az NNGYK honlapjáról:

PDF letöltés

 

Laboratóriumi kivizsgálás

Vérsavóból végzett szerológiai vizsgálattal magas ellenanyagszint esetén valószínűsíthető a közelmúltban zajlott fertőzés, amennyiben a beteg nem részesült 12 hónapon belül védőoltásban. A vizsgálat a Spektrum-Lab Diagnosztikai Kft kínálatában is elérhető. A betegségre utaló tünetek jelenléte esetében a minél megbízhatóbb diagnózis érdekében célszerű savópár küldése: az első vérmintát a tünetek jelentkezése környékén, a másodikat minimum 2-3 héttel a tünetek kezdete után szükséges a laboratóriumba küldeni. Savópár vizsgálat során az emelkedő ellenanyag szintek utalhatnak az akut fertőzésre.