Molekuláris allergiavizsgálatok

  • 2022.09.19. 00:00
Molekuláris allergiavizsgálatok

TARTALOM

 

Klinikai háttér

Az allergiadiagnosztika fontos része a specifikus IgE antitestek kimutatása. Ezek a laboratóriumi rendszerek általában natív allergén kivonatokat használnak és az allergén anyag összes fehérjéjét vizsgálják.

A molekuláris, más néven komponens alapú allergiateszt a legmodernebb laboratóriumi módszer az allergiás betegségek kivizsgálásában. Ennek során az allergének komponenseit, alkotórészeit határozzák meg. Az utóbbi években nagyszámú egyedi allergén epitópot (= az allergén azon része, ahová az antitest kötődik) azonosítottak. A molekuláris allergén komponensek növekvő elérhetősége egyre inkább lehetővé teszi a célzott terápia megkezdését, a részletes kórtörténet és tünetek figyelembevételével.

Attól függően, hogy egy adott allergén mely alkotójára alakult ki allergia, eldönthető, hogy pl. adott élelmiszer milyen formában fogyasztható (főzve, sütve, vagy sehogyan), illetve allergéntől függően felállítható a pontos terápiás stratégia.

 

Milyen esetekben lehet hasznos?

  • élelmiszerallergiában szenvedő betegek azonosítása, akiknél nagy eséllyel alakul ki súlyos szisztémás reakció, mint például az anafilaxia; segítségével kimutatható, hogy magas-, vagy alacsony rizikójú összetevővel szemben van-e allergiánk, ezáltal meghatározható, hogy az adott tápanyagot milyen formában fogyaszthatjuk, vagy éppen teljesen iktassuk ki az étrendünkből;
  • major inhalációs allergének elleni IgE ellenanyagok kimutatása specifikus immunterápia előtt;
  • a keresztreaktív allergén komponensekkel szembeni szenzibilizáció azonosítása multiallergiás betegekben;
  • lehetővé teszi célzott terápiás stratégiák létrehozását.

 

Melyek azok az allergének, ahol leggyakrabban indokolt a molekuláris allergia vizsgálat?

  • tehéntej
  • tojás
  • földimogyoró
  • búza
  • szója
  • parlagfű

Általánosságban elmondható, hogy első körben érdemes hagyományos allergiavizsgálatot végeztetni panasz, tünet fennállása esetén és amennyiben emelkedett specifikus IgE szintet mérnek valamely allergénnél, akkor annál megvizsgálni komponens alapú vizsgálattal, mely alkotó a felelős az allergiáért (vannak kivételek, pl. búza-, vagy szójaallergia előfordulhat negatív specifikus össz IgE-szint mellett is!). Ez persze nem minden allergén esetén kivitelezhető, illetve nem mindegyiknél van jelentősége. Ezért allergiás megbetegedések kivizsgálásában mindenképpen ajánlott allergológus szakorvos véleményét kikérni, aki a (családi és saját) kórelőzmény, panaszok/tünetek ismeretében, személyre szabottan értékelheti a leleteket, dönthet a vizsgálatok megfelelő kiválasztásáról, valamint határozhatja meg a terápiás tervet.

 

Laboratóriumunkban igénybe vehető molekuláris allergia vizsgálatok

 

Molekuláris allergiapanelek
Allergén Komponensek
Búza rTri a14, Omega-5-gliadin, Alfa-, béta-, gamma-, omega-gliadin
Dió rJug r1, rJug r3
Földimogyoró rAra h1, rAra h2, rAra h3, rAra h8, rAra h9, rBet v1, nMux f3
Mogyoró rCor a14, rCor a1, rCor a8, rCor a9
Szójabab rGly m4, nGly m5, nGly m6
Tehéntej Alfa-laktalbumin, Béta-laktoglobulin, Kazein
Tojásfehérje Ovomucoid, Ovalbumin, Conalbumin
Nyírfa PR-10-Protein, Profilin és polcalcin, rBet v6
Parlagfű Pektát-liáz
Bromelain CCD marker nMUX F3

 

Figyelmébe ajánljuk következő írásainkat: