Kortizol szint vizsgálata nyálmintából

  • 2023.01.26. 00:00
Kortizol szint vizsgálata nyálmintából

TARTALOM

 

Mit vizsgálunk?

A nyál kortizol egy szteroid hormon, a mellékvesekéregben termelődik. Stressz hatására választódik el és kerül a nyálba, mégpedig a biológiai hatásért felelős, szabad hormon (szemben a vérben jellemzően kötött formában keringő vegyülettel). Szintje napszaki ingadozást mutat: hajnalban-reggel a legmagasabb, míg éjféltájban a legalacsonyabb. Számos hatást fejt ki a szervezetben, így pl. csökkenti a gyulladást, szabályozza a vérnyomást és a szénhidrát-anyagcserére (vércukorszintre) is befolyással bír.

 

Mely esetekben lehet indokolt a vizsgálat elvégzése?

A kezelőorvos többnyire akkor rendeli el a vizsgálatot, amikor a tünetek alapján felmerül, hogy a szervezetben túl sok, vagy éppen túl kevés kortizol hormon termelődik.

Lehetséges okok:

  • Cushing-szindróma: akkor alakul ki, ha hosszabb időn keresztül túl sok kortizol termelődik. Jellemző tünetei: súlynövekedés, vékony végtagok, holdvilág arc, bivalypúp a tarkónál, livid striák a hason/mellkason/csípőtájon/karokon, izomgyengeség.
  • Addison-kór: ebben az állapotban a mellékvesék kóros működése miatt nem termelődik elegendő kortizol. Tünetei: fáradékonyság, étvágytalanság, izomgyengeség, súlyvesztés, hasi fájdalom.
  • stresszhelyzet
  • megerőltető fizikai aktivitás
  • szorongás, depresszió
  • terhesség
  • túlsúly
  • bizonyos gyógyszerek szedése stb.

 

Mit kell tudni a vizsgálat elvégzése előtt?

A kortizol szintjét többféle módon lehet meghatározni: vérből, vizeletből, és nyálból is. Utóbbi esetben a mintá(ka)t könnyedén, akár otthonában leveheti, ideális esetben a kezelőorvos előírása szerinti időpontokban. Ezen információ hiányában érdemes az első mintát ébredés után, reggel, fogmosást megelőzően levenni. Amennyiben szükséges további mintavétel, akkor az étkezést, ivást, illetve szájon át gyógyszerbevételt, fogmosást követően legalább 30 perccel történjen, így elkerülvén, hogy a minta zavaró ágensekkel szennyeződjön.

A diagnózis felállítása során leginkább a reggeli (legmagasabb kortizol) és az esti-éjjeli órákban (legalacsonyabb kortizol) ellenőrzik a koncentráció alakulását.

 

Mintavétel menete

  1. A mintavételt megelőzően legalább 30 perccel már ne étkezzen, igyon, vegyen be gyógyszert, illetve mosson fogat! A mintavétel előtt 10 perccel öblítse át száját tiszta vízzel, kb. 1-5 másodpercig.
  2. Mossa meg kezeit alaposan, majd törölje szárazra őket.
  3. Vegye ki a műanyag csőből két ujja között fogva a vattahengert.
  4. Helyezze a szájüregébe (pl. nyelv alá, vagy pofazacskóba).
  5. Tartsa benn 2 percig, rágás nélkül, amíg telítődik nyállal. Ha nagyon kis mennyiségű nyál termelődne, hagyja bent a hengert még több ideig.
  6. Vegye ki óvatosan a hengert a szájából.
  7. Helyezze az átitatott tampont a Salivette csőbe (ismét két ujja között tartva), zárja le jól a dugóval és töltse ki megfelelően a rajta levő címkét (név, születési idő, mintavétel időpontja!).
  8. Ha a mintavételt követően nem juttatja a mintát azonnal a mintavételi helyre, tárolja hűtőben, 2-8 °C-on.

Forrás: www.sarstedt.com

 

Mintavétel időpontja

A vizsgálathoz tartozó tesztleírás (IDS-iSYS Salivary Cortisol Assay) a következő időpontokban ad meg referencia-tartományt:

 06:00-10:00 h (0,09-1,04 µg/dl) 

 20:00-00:35 h (0,02-0,34 µg/dl) 

Ettől eltérő időpontokban vett mintákra vonatkozóan nem adható meg referencia-intervallum az adott teszt esetében.

 

Az eredmények értékelése

Az elkészült lelettel javasolt felkeresni a kezelőorvost, aki a kórelőzmény, panaszok, tünetek függvényében, a többi vizsgálati eredmény ismeretében személyre szabott értékelést nyújthat.

 

Figyelmébe ajánljuk következő írásainkat: