Mindent, amit a pajzsmirigy vizsgálatokról tudni érdemes - a laboratóriumi tesztek fontossága és értelmezése

  • 2023.04.01. 00:00
Mindent, amit a pajzsmirigy vizsgálatokról tudni érdemes

A pajzsmirigy az endokrin rendszer fontos szerve, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Az általa termelt hormonok szabályozzák az anyagcserét, a hangulatot, a testhőmérsékletet és a szívritmust. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, számos egészséget érintő probléma merülhet fel, mint például fáradékonyság, hangulati zavarok, álmatlanság és elhízás.

A pajzsmirigy működési zavarainak többféle oka lehet, például autoimmun betegségek, táplálkozási hiányok, stressz, gyógyszerek, sugárzás vagy genetikai tényezők.

 

Pajzsmirigy és a laboratórium

Ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy pajzsmirigyprobléma áll a tünetek (pl.: fáradékonyság, súlygyarapodás vagy fogyás, szívritmuszavarok, szorongás, depresszió, hőhullámok) hátterében, pajzsmirigy vizsgálatokat írhat elő.

Az egyik leggyakoribb közülük a TSH, amely az agyalapi mirigy által elválasztott hormon és a pajzsmirigy T3 és T4 termelését szabályozza. Ha a TSH szint magas, az azt jelezheti, hogy a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont (hipotireózis/alulműködés). Ha a TSH alacsony, az pedig arra utalhat, hogy a pajzsmirigy túl sok hormont termel (hipertireózis/túlműködés).

A pajzsmirigy vizsgálata során a szabad T3 (trijód-tironin, fT3) és szabad T4 (tiroxin, fT4) hormonok szintjét is mérhetik, amelyek közvetlenül a pajzsmirigy működését jelzik.

Ezeket a vizsgálatokat évente legalább egyszer javasolt elvégezni, különösen azoknál a pácienseknél, akik pajzsmirigy problémákkal küzdenek. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a megfelelő kezeléshez és a tünetek enyhítéséhez.

 

Egyéb laboratóriumi vizsgálatok:
  • anti-TPO: az immunrendszer által termelt antitestek kimutatására szolgál, amelyek a pajzsmirigy-peroxidáz nevű enzim ellen irányulnak. Az anti-TPO ellenanyagok jelenléte a vérben a pajzsmirigy autoimmun betegségeire, például autoimmun pajzsmirigygyulladásra (Hashimoto-tireoiditisz) és Basedow-kórra utalhatnak. A vizsgálat fontos eszköz a pajzsmirigybetegségek diagnózisában és kezelésében.
  • tireoglobulin: a pajzsmirigyben termelt tireoglobulin fehérje szintjét méri, amely szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok elválasztásában. Vizsgálata segít felmérni a pajzsmirigy működését, valamint a pajzsmirigyrák kezelésének hatékonyságát.
  • anti-tireoglobulin (anti-TG): szintén az immunrendszer által termelt antitesteket mutatja ki, amelyek a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődnek. Emelkedett szint mérhető a pajzsmirigy autoimmun betegségeiben, például Hashimoto-tireoiditiszben és Graves-Basedow kórban.
  • TSH receptor elleni antitest (TRAK): specifikus antitest, amely a pajzsmirigy TSH receptorához kötődik. Általában a Graves-Basedow kórban szenvedő betegekben található meg, és szerepet játszik a betegség kialakulásában és súlyosságában. Vizsgálata hasznos a Graves-Basedow betegség diagnózisában és kezelésében, valamint a betegség aktivitásának monitorozásában és a terápia hatékonyságának ellenőrzésében. A TRAK vizsgálat azonban nem specifikus, más autoimmun pajzsmirigybetegségekben is mérhetünk magasabb értéket.
  • Reverz T3 (rT3): a pajzsmirigy által termelt T3 hormon inaktív formáját méri. Szintjének megemelkedése a pajzsmirigyfunkció csökkenését jelezheti. A vizsgálat azonban nem alkalmazható önálló diagnosztikai eszközként, és csak más pajzsmirigy vizsgálatokkal együtt használva értékelhető.

 

Ha elkészült a lelet

A kapott eredményekkel javasolt felkeresni a kezelőorvost, illetve endokrinológus szakorvost, aki a kórelőzmény, panaszok, tünetek ismeretében, fizikális vizsgálat után, személyre szabott értékelést nyújthat.

A kezelés többnyire a pajzsmirigy működését befolyásolja, amely magában foglalhatja a hormonpótló terápiát, az életmódváltoztatásokat, a táplálkozás helyreállítását vagy természetes kiegészítők használatát.

 

Összefoglalva,

a pajzsmirigy vizsgálatok kiemelt jelentőségűek a pajzsmirigybetegségek időben történő diagnózisához és kezeléséhez. Az elvégzett vizsgálatok mellett azonban a pácienseknek is fontos odafigyelniük a pajzsmirigy megfelelő állapotára, és egészséges életmódot fenntartva megelőzni a problémák kialakulását. A helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, az ideális testsúly fenntartása és a stressz csökkentése mind hozzájárulhatnak a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez.

 

Pajzsmirigy alap-csomag (24 paraméter)

Pajzsmirigy plusz-csomag (29 paraméter)